Бетон широко використовується в сучасному будівництві. Він не тільки виступає в якості матеріалу для плит перекриття, опорних конструкцій або як компонент різних будматеріалів (керамзітбетон, газоблок, піноблок), але і є компонентом багатьох кладочних розчинів (цементно-вапняний, цементно-піщаний і ін.).

Історія виникнення бетону

Фото 1. Історія виникнення бетону

Однак, незважаючи на божевільну затребуваність і популярність, ніхто точно не знає, як, де і ким вперше був отриманий бетон. В'язкі речовини, які входять до його складу, активно використовувалися ще в стародавньому Китаї, в Єгипті, Індії та на території сучасної Італії (а раніше - Римської Імперії).

Ще печерні люди зрозуміли, що лискуча жирна земля, вода і пластична глина в сукупності дають неймовірний результат - вони швидко висихають і стають такими ж твердими, як камінь. Проте, історики вважають, що першими бетон винайшли римляни. Наприклад, досконально відомо, що освічений римський архітектор Маркус Вітрувіус використовував цю суміш для спорудження будівель заввишки в один-два поверхи.

Склад бетону

Фото 1. Історія виникнення бетону

Товарний бетон, яким будівельники користуються при спорудженні будь-якої будівлі, являє собою готову бетонну суміш, яка включає до складу чотири компоненти, змішані в строгій пропорції:

  1. Цемент;
  2. Щебінь;
  3. Вода;
  4. Пісок.

В ході виготовлення бетонної суміші необхідно дотримуватися наступної пропорцію: одна частина припадає на бетон, чотири частини - на щебінь, дві - на пісок, полчасті - на воду.

Основними компонентами є цемент і вода, так як саме за рахунок них все компоненти зв'язуються воєдино. При вступі в хімічну реакцію компоненти формують гелевидну речовину, в яку занурюють гранули заповнювача (щебінь і пісок). Завдяки дотриманню цих пропорцій вдається досягти монолітності бетону.

Щебінь обов'язково повинен бути міцним. Показник міцності повинен вдвічі перевищувати аналогічний у розрахунковій марки бетону. Справа в тому, що проектна марка бетону часто набагато нижче, ніж його об'єктивна міцність, яку він набуває через рік. Щебінь ж протягом усього терміну експлуатації зберігає статичність.

Поняття «щебінь» включає в себе кілька великих наповнювачів:

  1. Граніт. Він є найбільш міцним матеріалом з усіх наповнювачів. Марка міцності може досягати показника М-1400, водопоглинання є вкрай низьким, а морозостійкість - феноменально високою.
  2. Гравій. Має високу міцність для виробництва бетону, марка міцності якого становить М-450. Це оптимальний заповнювач для приготування більшості бетонних сумішей. Він відрізняється доступною ціною і високою якістю.
  3. Вапняк. Використовується тільки для бетону марок від М-100 до М-300, так як володіє досить слабкою морозостійкістю.

Основні показники та характеристики бетону

Фото 3. Основні показники та характеристики бетону

Якщо Вам доводилося вибирати той чи інший сорт бетону на будівельному ринку, Ви, напевно, звернули увагу на те, що кожному виду властивий свій алфавітний і цифровий індекс. Найчастіше можна зустріти такі індекси, як М (марка), В (клас), П (рухливість), W (водонепроникність), F (морозостійкість).

Марка, що позначається літерою М - це межа міцності бетону на стиск, вимірювана в кгс/см2. Такі показники є точно вивіреними за допомогою стиснення особливим пресом кубиків, які відлиті з проби суміші. За ними ведеться спостереження протягом 28 діб, після чого відбувається остаточне затвердіння бетону. Саме тоді він набуває свої остаточні справжні характеристики.

Клас має на увазі міцність з коефіцієнтом варіації 13%, в той час як марка показує середні пропорції міцності. При купівлі бетону також дуже важливо враховувати рухливість бетонної суміші. Її позначають літерою П, значення можуть бути від 1 до 5. Наприклад, в простих монолітних роботах використовується бетон з рухливістю П-2 або П-3.

Жорсткість бетону (Ж-1 - Ж-4) - це показник, який впливає на його рухливість і залежить від вмісту цементу і води.

Морозостійкість показує, скільки циклів заморожування і відтаювання витримає виріб або матеріал, недеформуючись і не змінюючи своїх фізико-технічних показників. Він позначається буквою F (від англійського frost) і може мати значення від 25 до 1000.

Коефіцієнт водонепроникності (W) може мати значення від 2 до 20 і показує здатність бетону стримувати воду під напором. Іноді водонепроникність підвищують завдяки додаванню гідрофобізуючих і ущільнюючих інгредієнтів.

Переваги бетону

Фото 4. Переваги бетону

З такими показниками за всіма цими параметрами бетон не має рівних на будівельним ринку. І це дуже легко довести, оскільки:

  1. Бетон володіє несучою здатністю, яка відкриває безліч можливостей для багатоповерхового будівництва;
  2. Вигідна ціна;
  3. Простий і зручний монтаж;
  4. Висока морозостійкість;
  5. Низька гігроскопічність;
  6. Можливість при необхідності легко варіювати наповнювачі залежно від побажань клієнта. Це говорить про складання індивідуального складу суміші.

Однак бетон може мати низьку якість, якщо:

  1. Його занадто сильно розбавити водою (це призводить до появи пір і порожнин).
  2. Зварювання бетону відбувається внаслідок несвоєчасного розвантаження і при несприятливих умовах навколишнього середовища.
  3. Суміш ущільнюється недбало і включає велику кількість повітря.

Однак, ми сподіваємося, що з Вашим бетоном таких бід не трапиться! Досить просто дотримуватися всіх пунктів технології приготування бетонних сумішей.