Проблема зберігання овочів, фруктів та консервацій вирішується будівництвом приміщень, в яких є можливість підтримувати певний температурний режим та вологість повітря на протязі всього року. В промислових масштабах - це спеціальні овочесховища для фермерських господарств, а в окремих випадках - поглиблені льохи або льохи під будинком. Розповімо про засоби захисту таких приміщень від ґрунтових вод та облаштування вентиляції для підтримки оптимальної вологості повітря.

Схема заглибленого льоху

Щоб побудувати заглиблений льох на присадибній ділянці приватного будинку, необхідно, насамперед, переконатися, що підземні води залягають досить глибоко. Оптимально – не менше 3-х метрів від поверхні землі. Склад грунтів при цьому не має особливого значення.

Загальна схема пристрою заглибленого льоху виглядатиме так:

stroitel'stvo pogreba ili podpol'ya_1

  • 1. Короб із металу.
  • 2. Щебінь великих фракцій.
  • 3. Люк.
  • 4. Гідроізоляція для стін льоху.
  • 5. Вентиляція.
  • 6. Замок із глини.
  • 7. Теплоізоляційні матеріали.
  • 8. Підлога.

Наведемо ту ж схему заглибленого льоху в розмірах за умови, що грані металевого короба дорівнюватимуть 2х2х1,8 м:

stroitel'stvo pogreba ili podpol'ya_2

Будівництво заглибленого льоху

Для металевого короба (1) потрібні листи завтовшки від 5 до 8 мм, де обов'язково передбачається отвір для входу до приміщення - люк (3). Якщо є можливість, то рекомендується варити короб на об'єкті будівництва, щоб не вирішувати проблему доставки. У будь-якому випадку, зовні короб покривають бітумною гідроізоляцією в два шари (4).

У деяких випадках допускається будівництво льоху під гаражем або сараєм. Для цього ще до їхнього зведення викопується яма під металевий короб відповідних розмірів, але на 20 см більше і на 50 см глибше.

Наступний етап - засипання дна ями щебенем (2) шаром 50 см. Щебінь ретельно утрамбовується і на нього встановлюється підготовлений металевий короб. Простір між стінами ями та коробом засипається глиною та утрамбовується. Простір між коробом та підлогою засипають керамзитом або встановлюють теплоізоляцію (8) з базальтової вати, пінопласту, ЕППС та інших.

45,00 грн
Ціна вказана за мішок

Докладніше про товар

Обов'язковий та критично важливий елемент будь-якого льоху - вентиляція (5). В верхній площині короба роблять отвір із витяжкою. Якщо льох будується у гаражному приміщенні, то витяжку зі сталі укладають під підлоговим покриттям і виводять на вулицю - через дах або через стіну гаража. Стіни всередині льоху обробляються за бажанням та можливостями.

Температурний режим у заглибленому льоху зберігається в межах:

  • Літо – від 5 до 10°С.
  • Зима – від 2 до 5°С.

Увага! Для перевірки справності вентиляції та вмісту кисню у погребі рекомендуємо запалити сірник. Якщо він гасне, слід негайно залишити приміщення. Можливий вміст вуглекислого газу в льоху небезпечний для здоров'я людини.

Як облаштувати підвал під будинком?

Якщо висота підпілля під будинком становить 1,5 метри і більше, то будівництво підвалу для зберігання овочів не потребує значних теслярських та земельних робіт, не треба споруджувати дренаж та стіни. Рекомендується лише подбати про оптимальну вентиляцію приміщення в зимовий час та обмеження доступу гризунів до врожаю.

На малюнку схематично позначені елементи підвалу під будинком:

stroitel'stvo pogreba ili podpol'ya_3

У підлозі (1) необхідно зробити люк (2) для входу до підвалу. Вхід найзручніше розташувати на кухні або в передпокої. Спочатку в дерев'яній підлозі свердлять отвір (3) близько 10 мм для того, щоб пилка лобзика (4) могла вільно поміститися в ньому. Потім робиться пропил потрібної ширини зі стороною щонайменше 50 см.

Схема облаштування кришки входу в підпілля:

stroitel'stvo pogreba ili podpol'ya_4

Після того, як були випиляні дошки біля лаг (2), треба набити опорні бруски (1) і змонтувати кришку. Конструкційно розміри кришки зазвичай роблять на 2 мм менше розмірів отвору. Потім можна робити в підпіллі настил з дерев'яних дощок (3) або зробити бетонну стяжку (4).

Як облаштувати внутрішній простір підпілля?

Схема підпілля зсередини:

stroitel'stvo pogreba ili podpol'ya_5

А, Б, В - облаштування відсіків.

1 - обрешітки з дерев'яних брусів (перетин 30х20 мм). За бажання можна підкласти плівку для кращої гідроізоляції.

2 - стіни та решетування набиваються фанерою або вагонкою з обов'язковою обробкою антисептиком.

3 - сходи (під кутом 45 градусів).

4 - відсіки та полиці для зберігання овочів та консервації.

5 - обов'язкове облаштування перегородок у відсіках (наприклад, для окремого зберігання капусти та картоплі).

6, 7 - відсіки для овочів (близько 50 см заввишки) можна спорудити з досок або оцинкованої сітки. Якщо сітка залізна, потрібно попередньо покрити масляною фарбою.

Обов'язковою умовою для тривалого зберігання овочів у підпіллі є наявність вентиляції або наскрізної віддушини.

Монтаж вентиляції підпілля

Додаткова вентиляція у підпіллі потрібна для підтримання оптимальних умов зберігання овочів та консервації. Вологість повітря не має перевищувати 85 %, а температура повітря - +5 градусів. Регулювати ці параметри можна лише відкриваючи або закриваючи віддушини. Не завжди зручно. Набагато простіше зробити додатковий вентиляційний хід із підпілля через весь будинок на дах. Ще на стадії планування та будівництва будівлі вентиляцію для підпілля вбудовують у стіну.

Розглянемо схему пристрою додаткової вентиляції для підпілля:

stroitel'stvo pogreba ili podpol'ya_6

В даному варіанті вентиляційний короб (1) з перетином приблизно 5-8х10-12 см прокладений у передпокої. Якщо немає такої можливості, зробити його можна на кухні. Сама труба практично непомітна – закрита меблями (2). Якщо приховати таким чином короб не виходить, то його можна обклеїти шпалерами або пофарбувати в колір стін у передпокої.

У підпіллі вхід у вентиляційний короб закривають щитом з металевої сітки (3). Також слід закрити вихід шахти вентиляції на даху. Це робиться для того, щоб гризуни не проникли у приміщення з урожаєм.

Увага! Матеріал статті носить більш рекомендаційний характер і ґрунтується на практичних спостереженнях. А проектні розміри та розташування елементів льоху або підпілля для зберігання овочів та консервацій розраховуються індивідуально для кожного окремого випадку.