Уявіть собі: Ви заходите в кухню, йдете до холодильника. Через вікно світить весняне сонце. Приємний, ледь чутний скрип під ногами. Це поскрипує красивий, довговічний, презентабельний паркет...
Паркет? На кухні? Правда, несподівано! Адже для кухні характерні:
- Перепади температури;
- Висока вологість;
- Перепади вологості;
- Ризик того, що на підлогу щось впаде (сковорідка) або проллється (вино, молоко, чай).
Але ж паркетна дошка вразлива перед більшістю цих факторів.
Але уявіть на хвилину, що Ви вирішили зробити дорогий ремонт. У Вас паркетна дошка у всій квартирі. Вона і в спальні, і у вітальні, і в дитячій кімнаті. Словом - скрізь. Чому б не поставити це підлогове покриття і в кухні?
Звичайно, для такого приміщення більше підійдуть кахель, керамогранітна або керамічна плитка, натуральний камінь. Вони теж виглядають дорого і фешенебельно. Але у всіх цих перерахованих матеріалів є й інша сторона медалі. Якщо упустити тарілку, вона неодмінно розіб'ється, бо підлога дуже тверда. Паркетна дошка рідко коли призведе до розбиття впалої тарілки або келиха.
Крім того, багато хто погодиться, що планування у всіх приміщеннях повинне бути в одному стилі. Якщо паркетна дошка покладена в усіх приміщеннях, то і в кухні повинна бути саме паркетна дошка.
А тепер новина: паркет можна стелити на кухні! Просто потрібно пам'ятати про певні обмеження, про які й піде мова нижче.
За яких умов можна класти паркет в кухні?
Отже, перша умова. Паркетна дошка для кухні повинна відрізнятися відмінною якістю. Вона повинна бути виконана з міцної деревини, стійкої до перепадів вологості. Такими якостями славиться деревина:
- Сосни;
- Мербау;
- Тіка.
Для кухні можна використовувати клен або бук, тому що під дією високої вологості ці матеріали розм'якшуються, і їх дуже легко деформувати. Крім того, покладений паркет обов'язково повинен бути захищений декількома шарами лаку або іншими засобами.
Друга умова. Якщо Ви вирішили спорудити на кухні підлогу з підігрівом, паркетна дошка однозначно не підійде. Деревний масив схильний до механічних навантажень, і при підігріві деформація тільки посилюється.
Але є і хороша новина. Деревина паркетної дошки сама по собі дуже тепла, так як має низький коефіцієнт теплопровідності.
Якщо все ж Ви твердо вирішили, що підлоги на кухні повинні бути з підігрівом, застосовуйте багатошарову паркетну дошку або ламінат.
Третя умова. Паркетне покриття підлоги на кухні має бути захищене двома додатковими шарами лаку. Найкраще, щоб їх нанесли професіонали.
Кожна серйозна компанія має пропозиції по консервації мікротріщин і стиків в паркетної дошки і штучному паркеті. Знаменита німецька компанія «Haro» нещодавно випустила на ринок дуже ефективний засіб Secura-A. Він якісно герметизує мікротріщини і стики в лаку і підвищує зносостійкість лаку, захищаючи його від стирання. Досить застосувати Secura-A для паркету, і потреба в двох лакових шарах відразу відпаде. А для того, щоб досягти ефекту «Вау!», Необхідно раз на півроку оновлювати шар Secura-A. Даний засіб продається в літрових банках. Однієї упаковки вистачає на 60 квадратних метрів покриття для підлоги.
Паркет яких виробників стелити на кухні?
На початку статті ми говорили про те, що одним з найважливіших умов є висока якість деревини паркету. А цей показник залежить від виробника. Зверніть увагу на ці компанії:
- Kahrs (Швеція). Паркетна дошка цього виробника має спеціальну замкову систему Woodloc;
- Haro (Німеччина);
- Tarkett (Німеччина).
До слова сказати, паркетна дошка будь-якого виробника завжди має замкову систему. Це дуже зручно, тому що немає необхідності у використанні клейового складу. Монтаж полегшується і прискорюється. Стики при цьому ледь помітні. Безклеєве укладання дозволяє без праці розібрати паркет і зібрати його заново. Якщо в якомусь місці покриття пошкодилося, досить демонтувати цей елемент і вставити на його місце новий.
Нарешті, за рахунок замкової системи Ви можете змінювати дизайн інтер'єру. Кілька років у Вас був один паркет. І раптом Ви вирішили поміняти дизайн і купити більш світлий (або більш темний) паркет. Старе покриття швидко демонтується, а нове - так само швидко монтується.
Тонка паркетна дошка для кухні
Порівняно недавно на ринку підлогових покриттів з'явилася так звана тонка паркетна дошка товщиною 8 мм. Її середній шар виготовлений з ДВП (деревно-волокнистої плити) підвищеної міцності, яка покрита шаром натурального шпону. Це покриття відрізняється підвищеною міцністю незалежно від породи дерева. Тепер навіть «м'яка» вишня буде твердою, як камінь. Це можна порівняти з папером, який поклали на бетон. Для кухні такий варіант прийнятний саме завдяки високій міцності і екологічності. Єдиний недолік - матеріал не піддається ремонту.