Саморобна цегла користується великим попитом, оскільки є більш дешевою і економічною. Однак дуже важливо, щоб екологічність таких будматеріалів відповідала аналогічному показнику у цегли заводського виробництва.

Великою перевагою виготовлення цегли самостійно є можливість контролювати склад, фізико-хімічні та експлуатаційні характеристики на власний розсуд. Ви самі зможете зробити його теплим, легким і міцним.

Найцікавіше, що робити цеглу своїми руками дуже просто. Існує давно відомий спосіб виготовлення керамічної цегли з пластичної глини в «кустарних» умовах. Вам не буде потрібна спеціальна техніка та обладнання, а також навички фахівця. Використання перевірених способів виробництва, натуральних матеріалів і нових технічних прийомів дозволить отримати кінцевий виріб високої якості при мінімальних витратах.

У глину додаються полімерні добавки і пластифікатори, які покращують експлуатаційні властивості цегли (показник теплоізоляції, морозостійкість, міцність, вологостійкість, атмосферостійкість, тріщиностійкість).

Якщо Вам потрібно побудувати каналізаційну яму, паркан, невеликий сарай, гараж або гостьовий будиночок, це не зажадає великих фінансових витрат. Коли Ви дізнаєтеся секрет виготовлення цегли своїми руками, Ви без проблем заощадите велику суму і зможете витратити її на оздоблювальні матеріали високої якості, на нові меблі або святкування новосілля.

Матеріали

Фото 1. Матеріали

Цегла - це штучний камінь, який має форму прямокутного паралелепіпеда. Справа в тому, що саме ця форма є найбільш зручною для стійкості до високих механічних навантажень. Прямокутна форма гарантує високу міцність і зносостійкість, а також зручність транспортування.

При виготовленні цегли своїми руками важливо використовувати якісну сировину. Вам необхідно знайти родовище екологічно чистої глини або купити її на будівельному ринку, базі, заводі. Від якості глини і включень, які будуть входити до її складу, безпосередньо залежать фізико-технічні характеристики цегли (особливо довговічність, міцність, гігроскопічність і морозостійкість). Якщо Вам вдалося знайти родовище глини поруч з будинком, не слід бігти в кар'єр з мішками стрімголов. Перш за все, перевірте якість!

Деякі сорти глини ні в якому разі не можна використовувати для виробництва цегли. Дуже важливо заздалегідь провести перевірку рівня жирності. Для цього потрібно набрати глину в відро і розмочити її водою, поки вона не почне липнути до рук, і Ви зможете що-небудь з неї зліпити. Наприклад, зліпіть кульку діаметром 5 см і млинець діаметром 10 см і товщиною 1 см. Потім покладіть вироби в тінь на відкритому повітрі на 48-72 години.

Після того, як глина висохне, починайте тестування на міцність. Якщо в ході висихання з'явилися тріщини, глина має високий коефіцієнт жирності, і її доведеться розбавляти дрібним річковим піском. Якщо не відбулося утворення тріщин, киньте кульку на асфальт з висоти в метр, не докладаючи до цього жодних зусиль. Якщо він буде цілим після удару об поверхню асфальту, то в якості глини можна не сумніватися.

Якщо глина для виробництва цегли дуже суха, вона не потріскається, хоча і буде досить крихкою. Тоді її потрібно розбавити жирним складом. При виготовленні розчину розмочити глину водою, щоб вийшла консистенція дуже густої сметани. Якщо виникне необхідність, додайте в глину річковий пісок (на одну частину глини доведеться 5 частин піску). Однак відразу варто обмовитися, що ця пропорція приблизна, адже глина має різний склад. Приготуйтеся до того, що Вам доведеться поекспериментувати з метою знайти рецепт приготування Вашого ідеального розчину.

Раніше в цегляну масу додавали деревну тирсу, яка грала роль утеплювача і знижувала теплопровідність матеріалу. Сьогодні активно використовуються саманні цеглини з додаванням соломи (особливо на півдні України, в Молдові). Така суміш прекрасно підійде не тільки для саморобної цегли, але й для утеплення та гідроізоляції фундаменту будівлі.

Формування цегли вручну

Фото 2. Формування цегли вручну

Тепер, коли питання матеріалу вирішене, подумаємо про те, як надати цеглі потрібну форму. На цегельних заводах використовується спеціальний прес, який впливає на необпалену цеглу (сирець) механічним шляхом. При «кустарному» виробництві прес замінюється саморобними формочками у вигляді прямокутників з фанери або дощок.

Спеціальні креслення цегли показують, якими габаритами вона повинна володіти. Як правило, це 250х120х65 мм, але можна робити і цеглу-половинку, і полуторну цеглу, а навіть подвійну.

Прес, виготовлений з дошок самостійно, може стати в нагоді в тому випадку, якщо Ви зважилися почати масове виготовлення цегли у себе у дворі. Для формування кількох цеглин для ремонту паркану цілком достатньо використовувати дерев'яні болванки.

Проста форма для формування цегли робиться з дошок малої товщини, а також цвяхів і пари шматків фанери. Для того, щоб прискорити темпи виробництва, краще відразу змайструвати кілька болванок, оскільки після заливки глини потрібно довго чекати, поки склад висохне.

Розміри форми підбираються залежно від особистих переваг. Найкраще використовувати класичний розмір 250х120х65 мм, так як така саморобна цегла прекрасно підійде не тільки для будівництва, але і для ремонту фасадів будівель і парканів, викладених з класичної заводської цегли.

Вгорі і внизу на кришках форми необхідно створити маленькі конічні виступи, що забезпечують утворення пустот в цеглі для поліпшення адгезії з цементним розчином.

Тепер необхідно збити форму з дошок і прикріпити дно з фанери. Залишайте незафіксованою верхню кришку. Так Ви при бажанні зможете легко її зняти після того, як форма вже наповнена. Потім залишається тільки вийняти сформовану цеглу.

Інструкція по виготовлення цегли своїми руками

Фото 3. Інструкція по виготовлення цегли своїми руками

Існує кілька видів цегли в залежності від специфіки створення:

  1. Необпалена (сирець);
  2. Обпалена сформована, що пройшла етап випалу.

Розрізнити їх не складає ніяких труднощів, тому що обпалена має яскравий цегляно-червоний колір. Сирець має блякло-коричневий колір, як і проста суха глина. Хоча за своїми експлуатаційними характеристиками ці два види цегли майже не відрізняються, обпалена цегла менше схильна до деформації і має більш високу міцність на вигин і стиск. Якщо зробити необпалену цеглу з якісної глини, а потім провести не менш якісну сушку, така цегла не буде відрізняється від обпаленої в печі за своїми фізико-технічними характеристиками.

Цегла своїми руками використовується в більшості випадків для будівництва невеликих об'єктів, як:

  1. Російські лазні;
  2. Гаражі;
  3. Сараї;
  4. Мангали;
  5. Барбекю;
  6. Печі.

Піч з цегли своїми руками володіє підвищеними вимогами до вогнестійкості, оскільки внутрішні стінки такого теплового агрегату можуть нагріватися до 900 градусів. Тому піч найкраще будувати з обпаленої цегли.

Барбекю з цегли своїми руками також може піддаватися прямому контакту з полум'ям, тому бажано, щоб такий матеріал мав максимально можливу жаростійкість. Для її підвищення радиться додавати в глину шамотний порошок. Те ж стосується мангалу з цегли своїми руками.

Необпалена цегла: виготовлення та застосування

Фото 4. Необпалена цегла: виготовлення та застосування

Технологія виробництва сирцю в «кустарних» умовах дуже проста і не зажадає від Вас спеціальних навичок. Якщо хочете, можете залучити до роботи дітей, так як сам процес формування є досить цікавим і похід на ліплення «пасочек» в пісочниці.

Нижче наведена технологія виготовлення сирцю:

  1. Змочування дерев'яної форми зсередини;
  2. Присипка дрібним пилом або чистим сухим цементом для того, щоб сформовані вироби зберігали форму і легко витягувалися.
  3. Розподіл глиняної суміші за формами і струшування останньої для того, щоб «тісто» заповнило усі кути.
  4. Надлишки розчину знімаються за допомогою шматка фанери або широкого шпателя;
  5. Згортання форми кришкою;
  6. Очікування затвердіння глини (для цього поставте форму в тіні на кілька днів);
  7. Після того, як стався набір міцності глини, кришка знімається, і виріб залишають ще на 24 години;
  8. Перекидання осередків і акуратне витрушування сформованої цегли;
  9. Очікування, поки цегла остаточно набере міцність (також тримати виріб у сухому місці в тіні).

Форма для виготовлення цегли своїми руками дозволить Вам дуже швидко зробити будівельні матеріали високої якості в необхідній кількості.

Сушка - ще один дуже важливий етап, в процесі якого цеглини сідають на 15%, що нерідко призводить до утворення тріщин при недотриманні технології. Не можна виставляти форми з залитою в них глиною на сонці, тому що це не прискорить схоплювання глини. Більш того, матеріал буде зіпсований. Також не можна залишати форми в тіні дерева або будинку, щоб уникнути їх намокання росою і дощем. Покладіть форми під навіс або в сарай з хорошою вентиляцією. На висихання і набір міцності дається від 7 до 16 діб (залежить від габаритів виробу, складу розчину, а також таких показників, як вологість і температура повітря).

Процес випалу

Фото 5. Процес випалу

Червона цегла може стати в нагоді для того, щоб спорудити піч, барбекю або закрити дірку в паркані, побудованому з обпаленої цегли. Особливо часто саморобна обпалена цегла використовується для будівництва перегородки, міні-печі або мангала на літній кухні. В даному випадку цілком вистачить 35-40 цеглин.

Якщо Ви володієте в своєму розпорядженні промисловою піччю для випалу цегли, це значно спростить завдання. Але, швидше за все, у Вас немає такої печі. Тому доведеться імпровізувати. Випал саморобної цегли можна проводити в великих бочках об'ємом 200 літрів.

Для початку, виберіть ділянку без рослинності і комунікацій під землею. Потім викопайте яму глибиною до 50 см і діаметром трохи менше діаметра самої бочки. У нижній частині ємності необхідно вирізати маленькі дирочки, а краще взагалі видалити днище. По краях ями слід поставити камені висотою до 20 см, а також цеглу або залізні ніжки для установки на них бочки. Таким чином, Ви зможете підтримувати вогонь і високу температуру в ямі. На дні слід розвести багаття, а потім поставити бочку і укласти всередину сирець.

Цеглини необхідно укладати з зазорами і трохи зі зрушенням, щоб відбувався їх рівномірне прогрівання. Тепер залишається тільки накрити бочку залізним листом для перешкоди проникнення холодного повітря в бочку.

Процес випалу є тривалим і виснажливим, оскільки потрібно весь час підтримувати високу температуру горіння в ямі, постійно підкладаючи вугілля або дрова протягом 20 годин. Найкраще почати випалювання цеглу своїми руками рано вранці. Після того, як 20 годин пройшли, залиште багаття догоряти, а бочку - остигати.

Не можна гасити багаття, оскільки в цьому випадку відбудеться різкий перепад температури. Це стане причиною розтріскування запеченої глини в цеглі.

Через кілька годин після закінчення процесу випалу бочка і цегла в ній остаточно охолонуть, і після цього Ви зможете без побоювань діставати їх. Прийшов час перевірити якість кінцевого виробу! Пожертвуйте однією цеглиною і розбийте її будівельною кувалдою або просто киньте з висоти в кілька метрів. У добре обпаленої цегли колір розлому буде рівномірним, він не буде мати плям і градієнтів. Тепер залийте уламки на кілька годин водою і поспостерігайте, як буде вести себе матеріал після відмокання. Якщо цегла вийшла якісна, колір і структура уламків збережуться.

За цією ж технологією Ви легко зробите самостійно облицювальну цеглу для декоративного оздоблення колон, арок, парканів, склепінь, віконних і дверних прорізів і, звичайно ж, фасадів будівель. Цегляно-червоний відтінок кольору обпаленої лицьової цегли додасть фасаду Вашого будинку вишуканості та благородства.

Цегла ручного формування

Фото 6. Цегла ручного формування

Цікаво відзначити, що виготовлення цегли своїми руками проводиться і в промислових умовах. Наприклад, Дніпропетровський цегельний завод займається випуском Катеринославської цегли ручного формування, яка виготовляється майстрами за стародавніми традиціями, створеним ще в царській Росії. При цьому використовуються спеціальні кругові печі, а на поверхні сирцю перед сушінням і випалюванням роблять спеціальні візерунки - герби.

Тепер Ви знаєте, як зробити цеглу своїми руками. Бажаємо Вам успіхів у виготовленні червоної цегли в «кустарних» умовах!