Для створення затишку на дачній ділянці і приготування ароматного м'яска або рибки на дачі використовуються різні теплові агрегати:
- Садова піч.
- Мангал.
- Барбекю.
- Вуличний камін.
З мангалом і так все ясно, а от в чому різниця між садовою піччю та вуличним каміном?
Нюанси спорудження барбекю
Вуличний камін використовується в основному для антуражу і створення теплої й затишної атмосфери. У нього немає обрешітки для приготування їжі. А ось у садової печі є топка спеціально для засмаження м'яса, грибів, овочів, риби та іншого. Як і в сільській печі, топка в садовій печі розташована в нижній частині конструкції. Дим відводиться через димохід, за рахунок чого камін або піч можна розташувати біля самої тераси або біля альтанки.
5 нюансів, про які потрібно знати перед початком будівництва:
- Якщо Ви будуєте відкриту піч, вона повинна розташовуватися подалі від житлового будинку.
- Зону барбекю розташуйте з підвітряного боку по відношенню до будинку. Так Ви можете уникнути попадання диму в житлові будинки й приміщення.
- Ні в якому разі не зберігайте легкозаймисті речовини біля печі.
- Необхідно замостити зону барбекю, щоб уберегти галявину від витоптування. Якщо піч віддалена від альтанки та місця розташування гостей, Вам потрібно додатково викласти доріжку.
- Гості можуть затриматися до пізньої години за веселими розмовами і смачною їжею. Тому не забудьте про ліхтарики для вечірнього освітлення.
Будуємо барбекю своїми руками
Для цієї мети підійде звичайна рядова керамічна цегла або штучний камінь. Якщо дозволяють кошти, використовуйте також вогнетривку цеглу. Вона застосовується для будівництва кладки тієї ділянки печі, яка найчастіше контактує з вогнем, а саме - внутрішніх стінок топки.
Дотримуйтесь простої інструкції:
- Складіть креслення барбекю, і визначиться з габаритами теплового агрегату.
- Викопайте траншею під фундамент, потім засипте туди щебінь та пісок.
- Утрамбуйте "подушку" під фундамент, потім залийте бетоном. При бажанні, можна покрити "подушку" геотекстилем. Цілком підійде марка М-150 або М-200.
- Коли бетон висох, почніть зведення самого барбекю з цегли. Висота повинна бути близько 1 метра, форма - у вигляді букви "П".
- Між виступаючими стінками прикріпіть паралельно один одному дві решітки. Відстань між ними має бути 20-30 см. Нижня решітка повинна бути густішою, тому що на ній знаходиться вугілля. Верхню використовують для приготування їжі.
Коли барбекю готове, почекайте 28 днів, поки не відбудеться остаточного схоплювання цементного розчину в кладці. Тільки після цього можна розводити вогонь і готувати м'ясо.