На будівельному ринку існує кілька основних видів цегли. Сядь них облицювальна, керамічна будівельна, силікатна, клінкер... Є також і вогнетривка цегла, яка ділиться на чотири підвиди. Однак не всі ці підвиди придатні для будівництва доменної печі. І не обов'язково будувати піч саме з вогнетриву.

У цій статті ми розповімо, які види цегли підходять для будівництва печі. Ви здивуєтеся, наскільки широкий вибір в цій сфері!

Вимоги до цегли для будівництва печі

По суті, вимог не так вже й багато:

  1. Здатність витримувати нагрівання до 900-1000 градусів;
  2. Цілісність структури;
  3. Низька теплопровідність;
  4. Відсутність порожнин і відколів;
  5. Стійкість до хімічних речовин, особливо до доменного шлаку.

Бажано, щоб цегла мала правильну форму і прямі грані. Вона не повинна мати дефектів, пов'язаних з порушенням технології випалу, адже в цьому випадку її фізико-технічні характеристики будуть сильно відрізнятися від паспортних, і аж ніяк не в кращу сторону.

Як зрозуміти, чи якісна цегла? Постукайте по ній кулаком. Якщо Ви почуєте металевий звук, значить все в порядку. Можна також кинути одну цеглину з висоти на асфальт. Якщо вона розіб'ється на кілька великих уламків, вона не має дефектів. А ось якщо розсиплеться «в пісок», технологія виробництва була порушена.

Вогнетривка шамотна цегла повинна мати габарити 230х115х65 мм.

Матеріал повинен мати однорідний колір. Розламайте одну цеглинку і перевірте, чи співпадає її забарвлення всередині із зовнішнім кольором.

Цегла

Види цегли для кладки печей

Для спорудження паливника або зольника використовується будівельна цегла жовтого кольору. Вона виготовляється на основі спеціальних сортів глини, які стійкі до різких перепадів температури і високій температурі (наприклад, 1000 градусів).

Для решти конструкції печі досить використовувати будівельну цеглу або білу гжельську.

Фото 1. Цегла 1

Зверніть увагу і на маркування. Для печі підходить будівельна цегла марки не нижче М-150, але бажано все-таки М-200. Останню часто так і називають - пічна цегла. Для будівництва каміна, печі або домашнього вогнища досить використовувати саме цю цеглу.

Види шамотної цегли

Ця цегла легко пізнавана по характерному пісочному відтінку. Вона має пористу поверхню і виготовляється на основі шамотного порошку, порошків графіту і коксу, а також зерен кварцу. Цей виріб здатний акумулювати і віддавати тепло.

Шамотна цегла має температуру початку деформації 1300 градусів, а максимальну вогнетривкість - 1690-1730 градусів (залежно від вмісту алюміній оксиду). Цього більш ніж достатньо для доменної печі, робоча температура якої рідко перевищує 800-900 градусів.

Фото 2. Цегла 2

В ході виробництва шамоту важливо проводити випал певну кількість часу. Якщо залишити матеріал в печі на більш тривалий термін, на поверхні з'явиться плівка, через яку матеріал вже непридатний до експлуатації. А якщо дістати шамот з печі раніше терміну, він не буде мати такої високої вогнетривкості.

Жароміцність вогнетривкої цегли забезпечується алюміній оксидом. Ця ж хімічна сполука надає цеглі пористість, а пористість робить цеглу хорошим провідником тепла. Чим більше пор в структурі цегли, тим довше вона нагрівається і остигає.

Як зрозуміти ступінь пористості шамотної цегли? Все просто! Зверніть увагу на її вагу. Чим легше шамот, тим краще він проводить тепло.

За формою шамотна цегла ділиться на кілька видів:

  1. Стандартна (у формі прямокутного паралелепіпеда);
  2. Трапецієвидна;
  3. Зі скошеними кутами;
  4. З закругленими кутами.

Існує також підвид шамотної цегли - легковажна. Її вогнетривкість помітно нижче - тільки 1200-1300 градусів проти 1690 градусів у стандартного виробу. Але і цього більш ніж достатньо для простої доменної печі.

Інші альтернативи

Крім шамотної і пічної цегли М-200, для будівництва печі підходить цегла з графітової крихти. Основними двома компонентами цього виробу є:

  1. Пресований графіт;
  2. Порошок коксу.

Матеріал стійкий до високих температур і хімічних речовин.

Також для спорудження каміна або печі можна використовувати ще один різновид вогнетривкої цегли - кварцовий. Він використовується в тих місцях печей, де найчастіше відбувається пряме зіткнення з полум'ям. У складі переважає кварц, глини тут зовсім небагато.

Які види цегли застосовувати не можна

А тепер кілька слів про інші види цегли, які недоцільно використовувати для будівництва печі:

  1. Основна вогнетривка цегла (вразлива перед хімічними речовинами, включаючи доменної шлак);
  2. Магнезійна цегла (занадто дорога);
  3. Клінкер (не пристосований до різких перепадів температури);
  4. Лицьова цегла (не пристосована до різких перепадів температури і високих температур);
  5. Силікатна цегла (занадто низька вогнестійкість - 550 градусів);
  6. Керамічна рядова цегла марки міцності менш М-150.

Особливо відзначимо, що всі види облицювальної цегли є пустотілими. А пустотіла цегла не витримує високих температур і починає змінювати свою форму. Те ж саме стосується рядової будівельної цегли М-100 або М-125, навіть якщо вона повнотіла.

Як розпиляти пічну або шамотну цеглу

На завершення, позначимо нюанси оброблення пічної і шамотної цегли. Адже буває так, що для будівництва печі потрібна не тільки одинарна цегла, але і половинка цілої. Розколоти шамотну вогнетривку цеглу теж потрібно правильно:

  1. Зробіть розмітку по всьому периметру, щоб краї були рівними.
  2. За допомогою молотка зробіть поглиблення до 2 мм по намальованій лінії. Потім ударяйте по заглибинах.
  3. Зробіть кілька ударів по ребру.
  4. Коли цегла розділилася на дві частини, вирівняйте поверхню розлому на кожній половинці за допомогою наждачки або кирки.

Пічна цегла М-200 розколюється за іншою технологією - за допомогою болгарки.