Мертель - це вогнетривкий порошок, велика частина якого складається з жароміцної глини. Розчинений в воді склад перетворюється в кладочний розчин для печей, камінів, груб, тандирів, барбекю, мангалів і димоходів. Відрізняється високою вогнетривкістю - від 1730 градусів і вище. В цьому відношенні він перевершив багато жароміцних будівельних матеріалів, включаючи шамотну цеглу ША-5 (її вогнетривкість досягає 1690 градусів).

Зміст

Порошок складається з частинок діаметром не більше 1 мм, рідше - 2 мм. Найбільш популярний і дешевий мертель – МШ-28 (абревіатура «МШ» розшифровується як «мертель шамотний»). Він використовується в будівництві промислових печей, мартенівських печей, а також в приватному будівництві для спорудження камінів в заміських будинках.

Крім того, будівельники розводять мертель до консистенції сметани і використовують отриману суміш для кладки димових труб. Мертель в даному випадку захищає кладку від розтріскування при різких перепадах температури або при температурах вище 700 градусів за Цельсієм.

Зовні мертель нагадує коричневий порошок або ґрунт. Деякі недосвідчені будівельники можуть сплутати його з основою для приготування цементу. Зберігається мертель в двох варіантах:

  1. Невеликі мішки по 50 кг;
  2. Спеціальні контейнери або мішки по 1200 кг.

Перший варіант більш популярний в приватному будівництві, тож як такий мішок потрібен для будівництва невеликої печі і легко доставляється на будинок.

Великою перевагою мертеля є його швидке приготування. Досить додати в сухий склад трохи води, щоб вийшла необхідна консистенція. Після цього можна приступати до роботи.

Друга безсумнівна перевага - невелика витрата матеріалу. Якщо суміш правильно підготувати і попередньо змочити, Ви легко уникнете утворення зайвого пилу.

Види та маркування мертелів

Як ми вже відзначили, мертель – МШ-28 - найпопулярніший. Він має дрібнозернисту структуру і використовується в створенні міцних швів, які витримують температуру до 1650 градусів.

В залежності від варіанту затвердіння, мертель ділиться на два типи:

  1. Керамічний;
  2. З хімічною зав'язкою.

Після абревіатури «МШ» слідують цифри. Вони показують відсоток вмісту оксиду алюмінію. Наприклад, мертель МШ-32 має 32% оксиду алюмінію.

Який мертель краще?

Отже, ми підійшли до питання, який мертель краще -МШ-28 або МШ-32? Насправді, вони відрізняються між собою тільки за одним показником - змістом алюміній оксиду. Чим більше цього з'єднання в сухому складі, тим більш високу температуру витримує мертель. Правда, і вартість такого складу буде рости.

Мертель МШ-28 витримує температури до 1650 градусів, а МШ-32 - до 1700 градусів. При спорудженні промислових теплових агрегатів, як, наприклад, мартенівські печі, це може грати якусь роль. Наприклад, якщо до агрегату пред'являються вимоги по максимальній температурі в 1665 градусів, для нього не можна використовувати мертель – МШ-28.

Однак в приватному будівництві мертель використовується для будівництва доменних печей, камінів і мангалів, робоча температура в яких часто не перевищує 900 градусів. Тому принципової різниці у виборі мертеля тут немає. МШ-28 підійде більше, тому що він дешевше.

Нижче наведена максимальна вогнетривкість інших популярних мертелів:

  1. МШ-31 – 1690 градусів;
  2. МШ-36 – 1710 градусів;
  3. МШ-39 – 1730 градусів.